Bestuursleden Gijs en Jelka maken kennis met Herenboeren Willemshoeve
Het was er de hoogste tijd voor: op bezoek gaan bij een draaiende Herenboerderij. Sinds ongeveer een half jaar is Gijs voorzitter van onze Amersfoortse Herenboerderij in oprichting en zijn er vele – goed bestede – uren gaan zitten in vergaderen, mails lezen en versturen en het inwerken in de Herenboerderij-wereld. Maar het gaat pas echt leven wanneer je een draaiende boerderij bezoekt en je daar laat inspireren door de actieve leden die een paar jaar op ons voorlopen.
Op vrijdag 31 januari toog Gijs naar Soest waar hij een afspraak had met voorzitter van de Willemshoeve, Henk Vroom. Omdat ik ook erg nieuwsgierig was sloot ik aan. Henk gaf van te voren aan dat we welkom waren om half 9 ’s ochtends maar dat we dan wel aan het werk moesten om de dieren te voeren. Dus bij aankomst kregen we een hooivork in ons hand gedrukt om de Blaarkopkoeien te voeren. Daarna de potstal zelf in om een extra laag stro op te brengen. Henk vertelde dat de dierenploeg bestaat uit 20 leden, die in wisselende samenstelling zorgen dat elke dag de dieren gevoerd worden. Naast de koeien zijn dat de drie varkens.
Na de fysieke arbeid nam Henk – die naast voorzitter van de Willemshoeve ook 1 dag per week werkt voor Herenboeren Nederland als bestuurscoach – ons mee voor een rondleiding. Langs de varkens, de tunnelkas (ze hebben er twee), de kruiden- en bloementuin, het grasland waar zomers de koeien grazen en de boomgaard aan de andere kant van de Amsterdamse Straatweg. Daar was een tiental leden, samen met boer Maja, aan het werk met allerhande klusjes.
We waren zwaar onder de indruk wat deze buur-coöperatie in een paar jaar tijd had opgezet. Met de 21 hectare die ze beheren kan bijna de hele kringloop op de boerderij gesloten worden en is er volop aanbod van groente, fruit en voor geïnteresseerden ook af en toe vlees van de koeien en varkens. Een nieuwe loot aan de stam – die naast sociaal rendement ook geld oplevert voor het rondzetten van de exploitatie – is de dagopvang die in de oude boerderij is gevestigd. Henk vertelde dat het succes van de Willemshoeve stoelt op doorzettingsvermogen (er is 5 jaar naar grond gezocht), kundige en enthousiaste leden die hun steentje bijdragen en een flinke portie geluk. Zijn advies aan ons was dan ook: zorg dat je investeert in het betrekken van je (aspirant)leden en hun kennis, vaardigheden en contacten en idem voor stakeholders die je nodig hebt om de gezamenlijke droom te realiseren.
Het werd ons ook duidelijk dat opzetten en groeien van onze Amersfoortse Herenboerderij stapsgewijs moet. Vanwege beschikbare capaciteit en geld. De Willemshoeve in Soest laat zien dat je met deze aanpak binnen een paar jaar een bloeiende boerderij kunt hebben. Het inspireerde ons om samen met de andere kartrekkers met enthousiasme door te gaan met het zoeken naar geschikte grond vlakbij stad Amersfoort, het werven van nieuwe leden en het betrekken van de aspirant-leden bij de voorbereidingen van Herenboerderij Amersfoort. En ja, daar horen ook vele uren overleggen, mails sturen en beantwoorden bij. Dank Henk voor het ontvangen en inspireren van ons op de Willemshoeve.
Jelka Both


